TWEEGEVECHT
ONDERZOEKSPRESENTATIE IN HETVEEM THEATER
20.september om 20.30

TWEEGEVECHT is het resultaat van een vooronderzoek voor de voorstelling AMOK, die Gerindo Kartadinata en Charles Renoult aan het maken zijn. TWEEGEVECHT is een ontmoeting tussen de Mime en Pencak Silat.
Op het eerste gezicht zijn de Mime en de Pencak Silat twee zeer verschillende technieken met een verschillend doel. De Mime werkt aan de ontwikkeling van een theatrale taal, de Pencak Silat is een techniek, die je via het gevecht leert over de innerlijke krijgskunst. Maar in allebei de technieken ontvoudt zich betekenis door de handelingen en hoe je deze handelingen uitvoert. Allebei de technieken handhaven begrippen als ruimtegebruik, dynamoritme en de kwaliteit van je aanwezigheid, en streven ernaar dat de intentie van beweging samenvalt met de vorm daarvan.


De indonesische krijgskunst Pencak Silat bestaat al sinds de 7de eeuw naar Christus. In deze zelfverdedigingstechniek, die sterk geinspireerd is door het bewegingsidiom van dieren, wordt gewerkt op een mentaal-spiritueel vlak, aan technieken, die zelfbescherming en zelfverdediging tot doel hebben en aan de schoonheid en sierlijkheid van het gevecht.
Gevechten in de Pencak Silat worden benaderd als dans en zijn een spel, waarin zowel harde als ook heel zachte, speelse technieken aan bod komen. Het is een lichaamelijk gesprek. De taal van het lichaam vertelt welke houding je aanneemt ten opzichte van je tegenstander: afwachtend, uitdagend, rotsvast of kwikzilver-achtig, nerveus of gecontroleerd, vanuit een hovaardige houding of vanuit een nederige houding. Elke handbeweging, blikverandering of tempowisseling verandert de houding die je aanneemt ten opzichte van de ander en daarmee het verloop van het gevecht.


TWEEGEVECHT gaat over de strijd tussen twee personen. Het is een onderzoek over de schoonheid van het gevecht, het meten van elkaars kracht, het uitdagen en provoceren, en over de intimiteit die je beleeft in het overschrijden van de grenzen van een ander.